Atletiek, van mini pupil tot Olympische Spelen

Absoluut de oudste sport ter wereld is natuurlijk atletiek. Klinkt misschien raar maar zelfs in de oudheid, de tijd van de oerbewoners was er eigenlijk al atletiek. Om te overleven werd er gejaagd en tijdens de jacht moest er gelopen, geklommen, gesprongen worden.

En hadden ze dan de prooi in het vizier, dan moest er ook gegooid, geworpen worden. Eerst met stenen en later met een spies of speer. 

Wedstrijden buffel spiezen

Die waren er natuurlijk niet. Men was bezig met overleven en zag er de lol niet van in om elkaar proberen af te troeven door sneller, mooier en meer buffels te doden dan noodzakelijk was. Dat kwam pas zeg maar 1000 jaar vóór Christus, toen werden op het eiland Kreta de eerste wedstrijden gehouden. Je moest wel heel fit zijn want je moest over een levende stier springen. Dat zijn de eerste wedstrijden waarvan bekend is dat ze bestonden.

Olympische Spelen

KB25.nl Olympische Spelen in de loop van de tijdMisschien weet je het al maar de Olympsiche Spelen komen echt uit het Griekse stadje Olympia en zijn al heel oud. Wanneer je nu op TV kijkt naar de Olympische Spelen, hebben ze het over de 30e Spelen en over Zomer - en Winter Spelen. Dat was vroeger nog niet. En er zijn er al veel meer dan 30 geweest. De eerste Olympische Spelen, al heette dat nog niet zo toen, werden gehouden voor jonge mannen uit heel Griekenland. Op het programma stonden toen hardlopen, speerwerpen en discuswerpen. En je ziet, atletiek is geboren. Toen al werd atletiek steeds meer populair.

Maar met het vergaan van de Griekse en ook Romeinse tijden, werd er in de wereld geen atletiek meer gedaan. Pas zo rond 1890 werden de eerste ideeën voor de nieuwe Olympische Spelen werkelijkheid. De Fransman Pierre de Coubertin had het idee om mensen dichter bij elkaar te brengen door middel van sport. En in 1896 werden de eerste "moderne" Olympsche Spelen in Athene georganiseerd. Sindsdien is het enorm uitgebreid. Met de slogen "meedoen is belangrijker dan winnen" bracht hij enorm veel mensen bij elkaar. 

Starten als mini pupil

Wanneer je wilt starten met atletiek als klein jongetje of meisje, start je als mini pupil. Spelenderwijs leer je wat atletiek allemaal inhoud. Grofweg kun je atletiek verdelen in drie hoofdonderdelen: 

 • Looponderdelen
 • Springonderdelen
 • Werponderdelen

Atletiek - loop onderdelen

De looponderdelen kun je weer verder verdelen in 

 1. Sprint - 100 meter - 200 meter en 400 meter
 2. Midden afstand - 800 meter - 1000 meter - 1500 meter
 3. Lange afstand - 3000 meter - 5000 meter en 10000 meter.

Er zijn ook nog drie hele bijzondere onderdelen die ook tot de loopnummers gerekend worden en dat zijn 

 1. Hordenlopen - 100 meter voor de vrouwen - 110 meter voor de mannen en 400 meter voor zowel mannen als vrouwen
 2. Estafettes - 4 x 100 meter - 4 x 200 meter - 4 x 400 meter - 4 x 800 meter en de 4 x 1500 meter
 3. Steeple Chase - 2000 meter voor de vrouwen en 3000 meter voor de mannen

Kb25.nl van mini pupil tot Olympisch AtleetJe ziet wel, totaal verschillende onderdelen en zeker als minipupil heb je hier eigenlijk niets mee te maken. Belangrijk is dat je eerst atletiek leuk gaat vinden en stap voor stap krijg je, wanneer je ouder wordt de kans om meer onderdelen te gaan proberen. Als kleine man of vrouw van 5 jaar hoef je natuurlijk geen 10000 meter te kunnen lopen. Dan is het veel leuker om te kijken wie het eerste het blokje over de streep kan neerleggen. Of tikkertje te spelen en te kijken hoe lang je weg kunt blijven rennen. Spelenderwijs vertrouwd raken met lopen. En zo naast uithoudingsvermogen ook je coördinatie verbeteren.

Atletiek - springonderdelen

Er zijn verschillende vormen van springen. En ook hier leer je stap voor stap, tijdens je atletiek carriere elke keer iets nieuws. De makkelijkste vorm leer je als eerste, verspringen. Gewoon lekker rennen en in een bak met zand springen. Hoe leuk wil je het hebben als kind? Alle vormen die bij de springonderdelen horen hebben we even voor je op een rij gezet. 

 1. Verspringen
 2. Hoogspringen
 3. Hinkstapspringen
 4. Polsstokhoogspringen

Wanneer je zo dit rijtje ziet staan, begrijp je wel dan verspringen het makkelijkste is om aan te leren. Voor alle andere soorten van springen heb je techniek nodig en die leer je pas op latere leeftijd en meestal ook in de volgorde zoals het hierboven staat. Wil je meer weten overigens over atletiek, ga dan eens bij een atletiek vereniging kijken bij jou in de buurt. In de omgeving Heemskerk - Beverwijk bijvoorbeeld zit een atletiek vereniging met een rijke historie aan atleten die het goed doen op wedstrijden - AV DEM. Ga maar eens kijken wanneer je in de buurt bent.

Atletiek - werponderdelen

Sommige werp onderdelen lijken zo makkelijk, je pakt die kogel (wanneer je klein bent gebruiken we natuurlijk eerst een tennisbal) en je gooit hem weg. Gewoon kijken wie het verst komt. Maar wanneer je wat ouder wordt en de tennisbal wordt een echte stalen kogel met een gewicht dat oploopt tot 7 kilo, dan wordt het al wat moeilijker. Dan is het ook niet meer gooien maar moet het stoten worden, kogelstoten. En zo hebben we nog meer onderdelen die tot het werpen worden gerekend.

 1. Kogelstoten
 2. Discuswerpen
 3. Kogelslingeren
 4. Speerwerpen

Alleen de eerste vorm krijg je als kleine atletieker, de rest bewaren we voor later. 

Wedstrijden - blijven oefenen

Al vanaf het moment dat je als kleine atletieker binnenkomt bij een atletiek vereniging kun je deelnemen aan wedstrijden. Onder het Olympische motto "meedoen is belangrijker dan winnen" proberen atletiekverenigingen over de hele wereld kinderen enthousiast te maken om deel te nemen aan onderlinge wedstrijden. En na de onderlinge wedstrijden komen de wedstrijden tegen andere verenigingen. En vandaar uit regionale - nationale en internationale wedstrijden. En het leuke is dat het niet uitmaakt waar je woont of wie je ouders zijn. Binnen atletiek kun je jezelf altijd blijven ontwikkelen. En ben je niet zo goed in de lopen, ben je misschien wel heel goed in werpen. Ben je gespierd en sterk, kun je misschien wel heel goed sprinten, of ben je lang en heel dun ben je misschien wel een super lange afstandloper. 

Gedachte bij atletiek, de oudste sport ter wereld, is dat je heerlijk fit wordt, leuke mensen leert kennen en jezelf kunt meten met anderen. Ga maar eens kijken bij een atletiek vereniging bij jou in de buurt.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.